Deel dit artikel
-

Vooral Oost-Europese internetbedrijven via Nederland naar Amerikaanse beurs

Het Tsjechische antivirusbedrijf AVG ging een dezer dagen naar de beurs, als Nederlandse naamloze vennootschap. Voorlopers waren onder meer het Russische zoekbedrijf Yandex en Fortuna Entertainment, een Pools bedrijf dat zich toelegt op online gokken. Vanwaar die omweg?

Dat Nederland voor buitenlanders fiscaal interessant kan zijn, is geen geheim. Bekend zijn de verhalen over de Rolling Stones of U2 die op paper een brievenbusmaatschappij hebben aan een van de Amsterdamse grachten. Daardoor betalen ze geen bronbelasting over royalty’s.

Ondernemingen als Boeing, U.S. Steel of Walt Disney bezitten allemaal brievenbusmaatschappijen in Nederland waarmee ze winstbelasting in hun eigen land ontlopen. Een Noors overheidsrapport noemt Nederland zelfs het grootste belastingparadijs ter wereld.

De Nederlandse belastingwetgeving is zeer ruimhartig voor grote concerns en financiële instellingen. Zo hoeven naamloze vennootschappen geen belasting te betalen over hun ‘deelnemingen’ in ondernemingen, en aan het uitkeren van dividend zitten ook belangrijke fiscale voordelen.

Maar de belasting is niet de reden dat veel Oost-Europese bedrijven voor een Nederlandse route kiezen. “Oost Europese bedrijven kweken bij beleggers meer vertrouwen door een nv op te richten”, zegt Ewout van Asbeck, partner fiscaal recht bij Van Doorne. Het bedrijf heeft het Russische zoekmachine Yandex NV geadviseerd bij haar IPO en notering op NASDAQ Global Select Market. Van Asbeck heeft net een bezoek aan de Russen gebracht. “Een soort Google, echt heel groot.”

Veel Oost-Europese bedrijven kijken naar Nederland voor een nv omdat zij dan hun prospectus in het Engels kunnen publiceren. Dat is in andere landen niet altijd het geval.

Om vertrouwen te kweken kiezen veel Oekraïense bedrijven ervoor om in Polen naar de beurs te gaan, weet Van Asbeck: “Een aantal jaren terug waren het Israëlische bedrijven die om die reden voor de Nederlandse route kozen.” Van een trend is nog geen sprake, aldus Van Asbeck. “Het beursklimaat is nog niet echt gunstig voor veel IPO’s.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond